top of page

Proje Konusu 

Bir dönem Ankara Belediye Başkanlığı yapmış olan Mimar Vedat Dalokay tarafından gündeme getirilen[1] ve bu stüdyonun konusunu oluşturan  “ Kent Enstitüleri”[2] kentte yaşayan kent yoksullarının varsıllarla aynı olanaklara sahip olmalarını sağlayacak yeni bir kentsel “ ütopyadır”.

MİM 492 Tasarım Stüdyosu VI dersinde bu ütopyadan hareketle;  gençlerin eğitimlerini desteklemek, yeni teknolojik olanaklara sahip olmalarını sağlamak, kentle ilişkilenmeleri için yeni ortamlar yaratmak üzere konu başlığı” Kent Enstitüsü” olarak belirlenmiştir.  Kent Enstitüsü aynı zamanda gençlerin kentteki çalışma alanlarına adapte olabilecek vasıflı elemanlar olarak yetiştirilmeleri ve iş hayatına kazandırılmaları açısından önemli bir araç olarak görülmektedir. Kentte yaşayan ancak kentin olanaklarından yeterince yararlanamayan gençleri teknoloji ile buluşturacak olan Kent Enstitüsünde özellikle bilgisayar teknolojisi üzerine eğitimler verilmesi, bilimsel bilgi ile buluşulması, bilimin gündelik karşılıklarının anlaşılmasını sağlayacak ortamlar yaratılması, bilgiye doğrudan erişimin sağlanması, ders dışı zamanların verimli ve üretken kullanılması hedeflenmektedir.

 

[1] Dalokay, V. (1977), Yeni Kent Kültürü ve Kent Enstitüleri Üzerine, Mimarlık, 151, 77-2.

[2] “Bir üniversiteye bağlı veya bağımsız bir kuruluş olarak genellikle araştırma yapan ve bazı durumlarda öğretime de yer veren eğitim kurumu”

ffff.jpg

müzik: N'to - La Clé Des Champs

Tasarım çalışmasının gerçekleştirileceği Ankara Adliye Sarayı  alanı önemli bir yerdir. Alanla doğrudan ilişkili olan demiryolu hattı aslında ikiye bölünmüş bir kenti tariflemektedir.  Ancak bu hat aynı zamanda kentin çeperlerinde yaşayan gençlerin Kent Enstitüsüne erişmelerini sağlayacak en önemli araçtır. Adliye Sarayı alanı bir eğitim aksının tam odağında yer almaktadır. Dahası kentin en önemli kültür ve sanat alanları ile ilişkilidir. Tasarım sürecinde Kent Enstitüsü ile bu alanların  yeniden ele alınması beklenmektedir. Kent Enstitüsünde eğitim görmekte olan gençlerin çevre eğitim kurumlarından yararlanabilecekleri ve kültürel ve sanatsal olanaklarla CerModern, CSO , Devlet Tiyatroları vb. aracılığı ile ilişkilenebilecekleri göz ardı edilmemelidir.

Tasarlanacak Kent Enstitüsünün  yenilikçi ve özgün ve  güncel mimarlık yaklaşımlarıyla ele alınması ,enstitü ortamında gençler için bilimsel düşünmeyi teşvik eden, keşfetmeye dayalı ve deneyimler üzerinden gelişmeye açık bir eğitim ortamı yaratılması amaçlanmalıdır.

Kent Enstitünün farklı zaman dilimlerinde kullanılması için alternatif senaryolar geliştirilmesi ayrıca  kapalı mekanların yanı sıra açık mekan kullanımları önerilmesi de özellikle istenmektedir. Kent Enstitüsünün Ankara Büyükşehir Belediyesi uhdesinde olacağı varsayılmıştır.

  • Siyah Instagram Simge
  • Siyah YouTube Simgesi
  • Siyah Tumblr Simge
  • Untitled-1
bottom of page